Een zetel kiezen bij ALS (amyotrofische laterale sclerose):  

 

Door de progressieve verzwakking van de spieren worden bepaalde handelingen,

zoals rechtstaan en zitten, moeilijker om uit te voeren.   

Deze verzwakkingen nemen na verloop van tijd toe, waardoor er een noodzaak ontstaan aan hulpmiddelen. 

Relaxzetels zijn een uitstekend hulpmiddel, maar het is uiteraard belangrijk het juiste type te kiezen.

ALS zetel functies


Manueel of elektrisch ? 

Manuele Relaxzetels zijn absoluut te vermijden bij ALS (amyotrofische laterale sclerose).   Het openen van een zetel zal doorgaans lukken, maar bij het sluiten van de zetel zullen problemen ontstaan.   In ieder relaxmechanisme van het manuele type bevinden zich enkele veren.  Deze veren zorgen voor het opengaan van de zetel.  Wenst u de zetel te sluiten, dan moet u met uw benen de veren indrukken tot de zetel gesloten is.    Bij ALS is dit geen evident gegeven.  Kies ze dus niet. 

Elektrische Relaxzetels 

Er zijn verschillende types van elektrische relaxzetels.  Bij ALS kiest men best een zetel met sta-op functie.  Dit zal de patient toelaten om zelfstandig in- en uit de zetel te komen.    De staop functie zal de mobiliteit sterk verhogen.

Let echter op dat u een elektrische Relaxzetel kiest met een losse (en niet vast ingebouwde) afstandsbediening.  Een losse afstandsbediening is eenvoudiger vast te nemen voor patienten met ALS, dan ingebouwde knoppen.  

Wanneer de patient wenst te liggen, dan zullen elektrische zetels met ingebouwde knoppen vaak te ver van de handen liggen, waardoor de gebruiker zich zelfstandig moet rechtduwen om aan de bediening te kunnen.    Bij ALS is dit niet evident, waardoor we dit ook afraden.   Een losse afstandsbediening is meer toegankelijk en zal energie uitsparen.

De sta-op zetels Medicare Mini, Medicare en Medicare DUO zijn vooral geschikt bij ALS (amyotrofische laterale sclerose).

 
 
 
staop zetel bij ALS

1motorig of 2motorige zetel?

 

1-motorig of 2 motorig? 

Het grote voordeel van de 1motorige zetel is de eenvoud in gebruik.  Met slechts 2 knoppen kan de zetel eenvoudig omhoog, en omlaag.  Het voetgedeelte kan ook omhoog met een rechte rug.   Via een kantelmechanisme zal de rug pas dalen als het voetgedeelte omhoog is.   

Uiterst eenvoudig in bediening, maar de rugleuning kan niet volledig plat komen te liggen.   Dit is de grootste beperking van een 1motorige relax. 

Wenst u te slapen in een relaxzetel? 

Indien de slaapkamer niet op het gelijkvloers is, dan is het misschien aangewezen om een 2motorige zetel te nemen.   Bij een 2motorige zetel kan u de voet en rug apart (of samen) bedienen, en kan deze bijna volledig plat.   

Wenst u af en toe de trap te vermijden, dan zal de Medicare DUO ook als slaapzetel dienen.