Relaxzetel of sta-op zetel kiezen : onze 5 tips!

Hoe kies ik een relaxzetel voor mezelf of naaste familie? Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een relaxzetel? 

 

Tip nr 1: Een manuele - of een elektrische zetel kiezen.

Wens je een zetel die manueel verstelbaar is, of elektrisch?

Leeftijd speelt hierin een belangrijke rol. Voor een ouder publiek is het aangewezen om een elektrische zetel te kiezen. Een manuele relaxzetel werkt immers met een veer die het voetgedeelte open doet gaan. Om het voetgedeelte te sluiten, moet de gebruiker met de benen de veer terug indrukken. Deze fysieke inspanning is niet voor iedereen.

Tip nr 2: Een elektrisch zetel met enkel de relaxfunctie of met een sta op functie.

Wil je dat je zetel omhoog gaat, dan spreken we van een “sta op stoel” of een “Lift relaxzetel”.

Een sta op zetel verhoogt de mobiliteit van de gebruiker door hulp te bieden bij het rechtstaan en het neerzitten in een zetel.

Het prijsverschil tussen een elektrische relaxzetel en een sta op zetel is dermate klein geworden, dan de meesten dan ook voor een sta zetel kiezen met het oog op de toekomst.

Tip nr 3: Een afstandsbediening met 2 knoppen of 4 knoppen. Het belang van de eenvoud van bediening

Meer is niet altijd beter. Een eenmotorige zetel kan in principe net hetzelfde als een tweemotorige zetel.

Zie de figuur onderaan .

bewegende relaxzetel

Het grote verschil met een tweemotorige zetel is de volgorde van de functies. Bij een eenmotorige zetel gaat eerst de voet omhoog, en dan pas de rug. Bij een tweemotorige zetel kan je de rug en voet apart bedienen in de volgorde wanneer jij dit wil. Acht op de 10 gebruikers van een sta op zetel kiezen echter voor een eenmotorige relaxzetel. De reden is de eenvoud van bediening.  Bediening met twee knoppen is een pak eenvoudiger. 

Een voorbeeld van een bediening 1motorige relaxzetel Een voorbeeld van een bediening 2motorige relaxzetel

 

2 knoppen van een relaxzetel

 

4 knoppen van een relaxzetel

  

Tip nr 4: De keuze van de bekleding.

Er zijn een viertal soorten bekleding mogelijk bij relaxzetels. De beste bekleding is de bekleding die het meest aansluit bij de voorkeur en noden van de gebruiker.

We overlopen hieronder de soorten:

  • Bekleding met leder : Een relaxzetel met leder wordt het meest gekozen.  Leder zit comfortabel en kenmerkt zich door een lange levensduur.
  • Bekleding met meubelstof : Dit is de minst populaire keuze. Een stoffen bekleding zit comfortabel, maar is niet praktisch bij het dagdagelijks onderhoud. Vlekken verwijderen gaat moeilijk en slijtage kan sneller optreden.
  • Skai / leatherlook : Deze soort bekleding scoort hoog op vlak van vlekverwijdering, maar zal zweterig aanvoelen in de zomer en koud in de winter.  Op vlak van levensduur is leatherlook de minst duurzame keuze.


Tip nr 5:. Hoe snel heb je de zetel nodig? Bij de meeste leveranciers moet je al snel 4 + weken wachten. Vraag daarom altijd wanneer je de zetel kan verwachten of kies voor een winkel waar de zetels voorradig zijn.  Met Swiss-relax kan u bijvoorbeeld zelf de datum van levering kiezen zonder een lange wachttijd.

Terug naar de zetels